Бруксизъм и бруксомания - причини , клиника, лечение.

      Бруксизмът е парафункция в лицево-челюстната област, при която болният несъзнателно, силно притиска двете зъбни редици една към друга и извършва малки движения встрани , напред и верикално. Това плъзгане води до триене на дъвкателните повърхности, при което се издава звук  -  скърцане със зъби.

      Бруксоманията е стискане на зъбните редици в статично положение.

      Причините за появата на парафункциите могат да будат разделени на външни ( локални )  и вътрешни.  

      Като външни причини  се приемат високите или незагладени пломби , повишена захапка от протезни конструкции , ортодонтски аномалии.

      Вътрешните причини за парафункциите са страх, умствено и физическо напрежение, стрес , болки и дразнения , съпътстващи общи заболявания на организма.  

      При парафункциите поради силното притискане на зъбните редици се наблюдава лошо хранене на периоданталните тъкани , което води до увреждането им . Развива се и абразия на триещети се зъбни повърхности , която може да напредне бързо и води до повишена чувствителност на зъбите и болки при хранене . С напредване на процеса се получават резорбтивни процеси ( стопяване ) в алвеоарната кост, водещи до появата напатологична ( болестна ) подвижност на зъбите . Заболяването напредва по-бързо когато е съчетано с дефекти на зъбните редици, при което зъбите бързо се наклоняват и прорастват към зъбният дефект и се получавт условия за травматична оклузия ( захапка ).

      В началните стадии болните оплакват от изтръпване на зъбите и умора на дъвкателните мускули. С напредване на процеса се появяват болки при хранене , кървене на венците , болки и умора в долночелюстната става. При оглед се виждат оформените от стискането, абразирани плоскости на зъбите.

      При бруксоманията липсва абразия на дъвкателните повърхности, но по-силно се проявява уморота и болката в дъвкателните мускули и долночелюстната става.

      Лечението преди всичко трябва да бъде насочено към премахване на причината за появата на бруксизма и бруксоманията. Препоръчва се консултация с невролог. Лечението включва изработване на шина от мека пластмаса.

 
ЕТИКЕТИ
бруксомания, бруксизъм, стискане със зъби лечение цени, скърцане със зъби лечение, дорър заболекар гео милев изток яворов изгрев младост

всички статии