Вадене на зъб

     Екстракцията (изваждането) на зъби  и корени е най-масовата хирургична интервенция.Тя е най-старият метод за лекуване на заболелите зъби. Първите писмени сведения принадлежат на Хипократ ,а Аристотел е описал железните клещи за вадене на зъби.

     Показанията за екстракция се диктуват от невъзможността да се излекуват по консервативен път различни заболявания на зъба и периодонталната тъкан. Това са гангренозни корени, зъби с остри или многократно изострящи се периодонтити неподлежащи на лечение, парадонтозни зъби , мъдреци със затруднен пробив и възпалителни процеси около тях, зъби попадащи във фрактурната линия при счупвания на челюстите, зъби , които пречат на стабилността на протезата , зъби , които пречат на ортодонтско лечение и др.

     Преди да се пристъпи към екстракция,е необходимо да се изследва болният : 1) за настоящо заболяване на зъбите; 2) за минали и придружаващи общи заболявания; 3) подробно изследване на устната кухина.

      При изваждането на зъб , нормалният заздравителен процес протича безболезнено. Екстракционната рана се изпълва с кръвен коагулум, който играе ролята на естествена превръзка. Когато не се образува такава кръвна запушалка, стените на алвеолата се възпаляват (алвеолит) и се появява болка 48 часа след екстракцията. В такъв случаи потърсете дентална помощ - провежда се опресняване на раната, аплицират се лекарствени препарати, прилага се лазер-терапия.
ЕТИКЕТИ
изваждане на зъб, вадене на зъб цени, безболезнено изваждане на зъб, болка след вадене на зъб, вадене на зъб мъдрец, вадене на зъбни корени, изваждане на зъб мъдрец цени, дентална помощ цени, зъболекар софия цени гео Милев, зъболекар софия цени изток, зъболекар младост, вадене на зъб по здравна каса софия, вадене на корен на зъб цена, цена на вадене на мъдрец
Затруднен пробив на мъдреци. Вадене на мъдрец
       При усложнения пробив на мъдреците се наблюдава възпалителна реакция ( перикоронарит, паракоронарит ) , която се проявява с болка стрелкаща към ухото в съответната половина на челюста. При преглъщане тя се засилва. Отварянето на устата...