Кариес

         Зъбният кариес е заболяване на зъбите, при което твърдите зъбни тъкани се размекват, потъмняват, инфектират  и по-бързо или по-бавно във вмремето се разрушават.

         Причините за развитието на зъбен кариес са комплексни и най-общо включват въглехидратна храна, лоша устна хигиена, бактериите от неизчетканата зъбна плака, по-слабо минерализиран емаил на зъбите.

          Зъбният кариес най-често се развива на места, които са задръжни и където се натрупва зъбна плака. Това са ямките по дъвкателната повърхност, наречени фисури, контактните точки между зъбите и шийките на зъбите. Кариесът първоначално изглежда като бяло петно върху зъбната повърхност. После придобива кафяв цвят. Следва разязвяване на емайла и процесът се  прехвърля в зоната на подлежащия дентин. Тъй като дентинът е по-мек, тук разрушаването на тъканите се развива по-бързо и на по-широка основа. Образува се пещера от кариозна маса с кафява дупка на повърхността. В тези случаи кариесът вече е дълбок. Ето защо е необходима профилактика, която включва:  - редовни профилактични прегледи на 6 месеца,   - обучение на пациента за правилно почистване на зъбите,   - използване на интердентални четки и конци за зъби.

           Лечението на кариеса се изразява в цялостно изчистване на кариозната маса до стигането на твърда и гладка зъбна повърхност. Полученият зъбен дефект се възстановява със зъбна пломба, наи-често фотополимерна.

          Ако кариесът не се лекува, той разрушава твърдте зъбни тъкани и се стига до възпаление на нерва на зъба - пулпит. Пацнтите страдат от спонтанна и силна болка. Налага се умъртвяване на засегнатият зъб.
ЕТИКЕТИ
лечение на кариес, лечение на зъбен кариес, кариес, зъбна пломба, зъбни пломби цени, профилактика, спонтанна и силна зъбна болка, Пулпит, интердентални четки, конци за зъби, профилактични прегледи, зъбна плака, зъбен кариес, пломба цени гео милев изток яворов изгрев редута младост, стоматолог гео милев изток яворов изгрев редута младост, зъбен емайл, зъбен дентин
Как лекуваме зъбният кариес?
     Лечението на зъбният кариес се изразява в машинно отстраняване (изборване) на размекнатите и инфектирани тъкани. Стига се до здрав, твърд и лъскав дентин. В последните години се разработва отстраняването на кариозната тъкан се използват високоенер...