Диагностика на пародонтита.

      За да се констатира дали е налице пародонтит и как да се оцени клиничната картина и прогнозата на заболяването, лекуващия зъболекар извършва серия от прегледи и се осведомява за наличието или липсата на рискови фактори ( тютюнопушене, захарен диабет, наследствена предиспозиция, свръх тегло неправилно хранене, хормонални колебания, увеличен стрес ), които влияят на силата на имунитета.Освен това се прровеждат клиницни изследвания, например измерване на дълбочините на венечните джобове, констатиране на кървене, разклащане на зъбите, преценка на количеството на плаката, лош дъх и други. Рентгенови снимки на челюстта показват, даликостта вече разрушена и доколко.

      При вече доста напреднал пародонтит, тежки, агресивни, или бързо напредващи форми или ако са налице определени рискови фактори (напр. захарен диабет), зъболекарите препоръчват към провеждащата се по-късно механична терапия, да се проведе и съпътстващо лечение с антибиотици.

     За да бъде медикаментозното лечение успешно първо трябва да се установи наличието на определени агресивни микроорганизми. Това става с прилагането на лабораторни изследвания. Тъй като при някои от тези микроорганизми не всички назначени антибиотици действат еднакво добре, то само въз основа на тези лабораторни резултати ( антибиогама - дава данни за чуствителността на определени видове бактериии стрямо определени видове антибиотици ), могат да бъдат избрани правилните антибиотични препарати.Така индивидуално различно съществуващите  болестотворни микроорганизми могат да бъдат целенасочено умъртвени. Понякога за това е нужна и комбинация от два антибиотични препарата.

      За правилния избор на антибиотици е важно също определянето на точното количество бактерии във венечния джоб и количественото им отношрние в сравнение с броя на многото безобидни микроорганизми, намиращи се в устата. За тази цел се използват съвременни лабораторни тестове - Тест за причинители на Пародонтит / Периимплантит. 

 
ЕТИКЕТИ
рискови фактори пародонтит, кървене на венци, разклащане на зъби, зъбна плака, зъбен камък, стопяване на костта, антибиограма, венечни джобове, лош дъх

всички статии