Изтрити зъби

         При абразията ( изтриване на зъби )  имаме износване на дъвкателните повърхности (хоризонтална абразия ) и на контактните междузъбни стени (вертикална абразия ). Процесът е резултат от триенето на зъбните повърхности по време на функция и е нормално явление. Бързината и степента на износване зависят от вида храна, мускулната сила, стериотипа на дъвчене, състоянието и здравината на зъбите, наличието или липсата на парафункции (бруксизъм - скърцане със зъби ) и ( бруксомания - стискане на зъби ).

          Абразията бива три степени :

                Първа степен - изтриват се туберкулите.

                Втора степен - намалявене с 1/3 на височината на коронат.

                Трета степен - намаляване на височината на короната с повече от 1/3.

          Първа степен абразия е физиологична. Когато абразията е втора и трета степен и протича бързо, изтриването се определя като болестно ( патологична абразия ). В този случай износването може да стигне до нерва на зъба и да се развие пулпит, периодонтит, гангрена, абсцес. Друг проблем е понижаването на височината на захапката и външно видимо намаляване на долната лицева трета с подчертаване и задълбочаване на назо-лабиалните гънки и леко изнасяне на долната челюст напред. Често имаме и болки в долночелюстната става.

           Лечението се определя от степента на абразията, факторите , които са довели до нея ( причините се отстраняват ), наличието или липсата на дефекти на зъбните рдици,, състоянието и здравината на твърдите зъбни тъкани. Изразява се във възстановяване на загубените тъкъни с зъбни коронки и мостове, и/или надграждане на зъбите с фотополимер.
ЕТИКЕТИ
зъбни коронки, зъбни мостове, надграждане на зъби с фотополимер цени софия, пулпит лечение цени софия, периодонтит, гангрена, абсцес, бруксизъм, бруксомания, скърцане със зъби, стискане със зъби, зъбна абразия лечение цени софия, изтриване на зъби лечение софия