Какви са предимствата на циркониевите коронки?

Красивите зъби придават лъчезарна усмивка. Но какво ще стане, ако те са увредени от коварното време? Или цветът им вече не е привлекателен? Ако са счупени при травма или зъболекарят Ви е казал, че един от вашите зъби не може да се спаси? Тогава на помощ идват съвременните материали и решения в стоматологичната практика. Понякога, за съжаление, изкуствените зъби лесно се познават. Но с модерните естетични материали това вече не е така. В тази статия искам да Ви запозная с циркониевите коронки.

        

Циркониевите коронки - красота, блясък и здравина!

Цирконият е рядък природен минерал. В стоматологията, за изработването на циркониеви коронки се използва циркониев диоксид. Циркониевият диоксид е неметално съединение, което се отличава с голяма здравина. Ето защо циркониевият диоксид - материалът, от който се изработват циркониевите коронки се нарича "керамична стомана". Освен това той е индиферентен и биологично съвместим материал - състои се от минерали, които влизат в състава на костната тъкан. В същото време циркониевите коронки са нежни, леки, светлопропускливи и много красиви.

циркониеви коронки - светлопропускливи, здрави и красиви

Снимката изобразява поставяне на циркониеви коронки върху зъбни пънчета.        

Предимства на циркониевите коронки.

Циркониевите коронки се отличават с много висока натурална естетика. При циркониевите коронки липсва метален скелет, който може да прозира под керамиката и да придава сивкав вид на зъбната коронка. Циркониевите коронки са много здрави. Циркониевият диоксид е устойчивост на опан 1250 MPa.

Циркониевите коронки са безметални конструкции, поради което слабо провеждат температурните разлики. Липсата на метал при циркониевите коронки спасява пациентите от потъмняване на венеца, което, макар и рядко, понякога се наблюдава при металокерамичните коронки.

Циркониевите коронкине не предизвикват електрохимически реакции отново поради липсата на метал. При циркониевите коронки нама корозия.

Циркониевите коронки са подходящи за пациенти, които са алергични към метала на стандартните металокерамични зъбни коронки.

Циркониевите коронки са много точни, леки и удобни.

Циркониевите коронкиса светлопроводими, което ги прави красиви и естетични.

Циркониевите коронки са устойчиви на факторите на биологичната среда в устната кухина и не променят цвета.

Циркониевите коронки са киселинноустойчиви.

Циркониевите коронки са устойчиви на абразия.

Циркониевите коронки са гладки и това значително възпрепиядства задържането на зъбна плака по тях при спазването на нормална устна хигиена.

Циркониевите коронки са щадящи за зъбите, защото изпиляването при тях е по-малко. Циркониевите коронки са достатъчно здрави, въпреки по-малката дебелина на стените им. Металокерамичните коронки изискват отнемане на зъбните тъкани в по-голям обем.

Циркониевите коронки не пречат при изследване с ядрено магнитен резонанс (ЯМР) защото при тях няма железни сплави.

При монолитните циркониеви коронки няма опасност от отчупване на парчета керамика от повърхността им. Този проблем съществува при металокерамичните коронки, където спойката между метала и керамиката е химична.

видове циркониеви коронки

Различни видове циркониеви коронки пълен контур

Видове циркониеви коронки.

Циркониевите коронки се делят на две големи групи.

При първия вид циркониеви коронки имаме циркониево кепе, което замества металното кепе при металокерамичните коронки. Циркониевия диоксид на циркониевите коронки е много здрав, ето защо е подходящ за изработка на циркониеви коронки дори и на задните зъби. При този вид циркониеви коронки върху циркониевото кепе ръчно се нанася керамика за да се възстанови анатомичната форма, функция и естетиката на липсващия зъб. Тези циркониеви коронки се наричат цирконий керамични коронки. Самият циркониев диокдид не е прозрачен. Но при тези зъбни коронки само кепето е от циркониев диоксид, а изграждането на самата зъбна форма е от керамика. Тази керамика прави цирконий керамичните коронки много естествени и красиви. Когато този вид циркониеви коронки се изработват на пациенти с бруксизъм, се препоръчва и изработването на шини против стискане на зъби. Тази шина пази счупването на керамиката която е залепена върху кепето от циркониев диоксид, от счупване.

 Циркониеви коронки с циркониева основа и естетична керамика

Циркониеви коронки от типа циркониево кепе и моделаж с керамика

Втория вид циркониеви коронки се изработват само от циркониев диоксид в целия си обем. Тези циркониеви коронки се наричат циркониеви коронки плен контур (full contur). За изработката на този вид циркониеви коронки се използва CAD/CAM техника. При тази техника циркониевият диоксид е във вид на дискове. Тези дискове се зареждат в фрез машината, която от този диск изрязва циркониеви коронки. Така изрязаните циркониеви коронки са много крехки с плътен бял цвят. За да станат здрави, следва процеса на сцинтероване. След това циркониевите коронки се нагласяват да лежат добре върху гипсовия модел и се оцветяват с бои за да придобият етестествен вид. Има различни по цвят дискове от циркониев диоксид, които отговарят на основните цветови групи на чоешките зъби. Модерните циркониеви коронки се изрязват от ново поколение циркониеви дискове, които са послойни и слоевет в тях отговарят на естествените зъбни слоеве гледано от шийката към режешия ръб на циркониевите коронки. Това прави новите модели циркониеви коронки  високо естетични с подчертано естествена визия.         

Видове циркониеви коронки предлагани в дентална практика РЕМЕДИЯ ДЕНТ

В дентален кабинет РЕМЕДИЯ ДЕНТ  предлагаме циркониеви коронки от иновативния многослоен циркониев материал Multilayer Superior, който се отличава с изключително високи естетични качества и е подходящ за единични циркониеви коронки, блок циркониеви коронки, мостови конструкции за предните и задните дъвкателни зони в устната кухина. От този материал в кабинета предлагаме както циркониеви коронки пълен анатомичен контур, така и циркониеви коронки бленд керамика.

Втория вид циркониеви коронки, които изработвме в кабинета са от циркониевия материал DD CubeONE. Характеризират се транслуцентност 45% и здравина  (1250 MPa) и подобрена естетика.

Третия вид циркониеви коронки са изработени от цирконият Dental Direkt HT - материалът притежава ниска транслуцентност 40%  по-ниска естетика, която се компенсира с бои за керамика и голяма здравина ( 1250 MPa). Подходящ е за единични циркониеви  корони, блок циркониеви корони, бленд циркониеви корони и мостови конструкции в задните участъци на устната кухина

Цирконият Dental Direkt Cubex е с високо ниво на транслуцентност 49% и здравина ( 800 MPa ). Подходящ е за единични циркониеви коронки и блок циркониеви коронки в предните и задните участъци на съзъбието.

Последния вид циркониеви коронки, които предлагаме в дентална практика РЕМДИЯ ДЕНТ са цирконий керамичните коронки. При тях имаме циркониево кепе. Върху него се нанася керамика, която възстановявя анатоничната форма на зъба. Коронките се характеризират с много висока и натурална естетика.       

Кога използваме циркониеви коронки?

Циркониевите корони могат да се използват винаги когато трябва да се възстановят  разрушени, счупени, изтрити, оцветени  или липсващи зъби. Както споменах по-рано, от цирконий се изработват не само циркониеви коронки, но и циркониеви мостове и блок циркониеви коронки. Циркониевите коронки пълен контур  са алтернатива на металокерамичните корони особено при пациенти, алергични към метала на стандартните зъбни металокерамични коронки. Естетиката на циркониевите коронки е невероятна, а промяната пълна. Зъбите са прозирни и естествени.

Циркониеви коронки - бъдещето на металокерамиката

Натуралната визия е характерна черта за циркониевите коронки

Защо използваме временни коронки?

Докато се изработят постоянните циркониеви коронки, върху изпилените зъбни пънчета се поставят временни коронки. Те са задължителни, защото запазват позицията венеца спрямо прага на зъбното пънче. Зъбите които се възстановяват с  циркониеви коронки се изпиляват с прагова препарацоионна граница, върху която ляга циркониевата коронка. Ако не се постави временна коронка венецът ляга върху прага и затруднява циментирането на вече готовата постоянна циркониева коронка. Временните коронки подържат позицията на зъбното пънче непроменена спрямо срещулежащите и седните зъби. Също така възстановяват естетиката и дъвкателната функция докато се изработят циркониевите коронки.

Е, дойде време за промяна. За натурална естетика - за идеална УСМИВКА като на кино.

 

 

Циркониевите коронки - красота, блясък и здравина!

Предимства на циркониевите коронки.

Видове циркониеви коронки.

Видове циркониеви коронки предлагани в дентална практика РЕМЕДИЯ ДЕНТ

Кога използваме циркониеви коронки?

Защо използваме временни коронки?
ЕТИКЕТИ
циркониеви коронки, циркониеви мостове, цирконий-керамика коронки, цирконий-керамика мостове, циркониеви коронки цени, циркониеви мостове цени софия, циркониеви коронки цени софия, керамични коронки, порцеланови корони, прескерамика коронки и мостове, зъболекар мегапарк софия, зъболекар бизнес парк софия, естетични корони, зъбни фасети, зъболекар лозенец, зъболекар център софия, зъболекар младост, керамични коронки цени, зъболекар мол сердика, зъболекар софия мол, зъболекар плиска

всички статии