Естетични пломби

В съвремената стоматология здравето, устойчивостта и красотата, вървят ръка за ръка. Качествените фотополимерни материали и прецизното изпълнение на зъболекарят, са формулата за изработването на устойчиви във времето естетични фотополимерни пломби. Чрез тях се възстановяват изгубените анатомия, функция и форма на увредените зъби. При качествената естетична фотополимерна пломба, имаме гладък преход между зъб и възстановяване, плътни контакти  към съседните и срещулежащите зъби.

Какви материали се използват при изработването на естетичните фотополимерни пломби?

За направата на естетичните фотополимерни пломби се прилагат съвременни фотополимери от висок клас. Модрните фотополимерни материали използвани за естетичните фотополимерни пломби съдържат в себе си наночастици и миниатюрни сфери разположени в бяла композитна смола. Това е причината съвременнте естетични фотополимерни пломби да имат хамелеон ефект, да преливат в естествената зъбна тъкан и да създават натурална естетика. Естетичните фотополимерни пломби се характеризират с естетвена визия и блясък, които са резултат от много добро ниво на полируемост на високотехнологичните фотополимерни материали. Добре полираните естетични фотполимерни пломби освен, че са красиви, са и биологично поносими, защото зъбната плака по-трудно се закрепва върху гладки повърхности. Наночастиците в качествените фотополимери определят здравината и високата износоустойчивост - съответно дълготрайност  на съвременните естетичните фотополимерни пломби. Качествените фотополимери са гаранция за запазването на цвета и натуралната визия на естетичните фотополимерни пломби.

Как се изработват естетичните фотополимерни пломби?

За направата на дълготрайна естетична фотополимерна пломба освен качествени фотополимери са необходими внимание към деталите, прецизност, старание, опит и добра техника. Естетични фотополимерни пломби се изработват на всички групи зъби - предни(резци, кучешки) и задни (предкутници и кътници). Когато кариесът е между предните зъби, подхода към кариозния дефект е от задната страна на засегнатия зъб. При почистването на кариеса до колкото е възможно се пази предната стена на зъба. Ако тя е доста подкопана и тънка, тя може да се премахне. При естетичните фотополимерни пломби след отстраняването на кариеса зъбната повърхност се обработва с киселина (ецване), полага се лепило (бонд) и се склупторира естетичната фотополимерна пломба. При нанасянето си естетичния фотополимер е мек и под действие на ултравиолетовите лъчи от фотополимрната лампа се втвърдява. Така направената естетична фотополимерна пломба се нагласява на височина спрямо срещулежащите зъби. Следва полиране до блясък. Добре направената естетичната фотополимерна пломба освен красива, анатомична и точна, трябва плавно да преминава към зъбните тъкани. Когато дефекта е в бил в шийката на зъба, естетичната пломба трябва да  е изработена така, че да пази от травмира венечния ръб, което е и бъдеща гаранция за добра пришиечна естетика. Когато имаме дефекти, разрушения или цветови аномалии  по предните повърхности на зъбите, естетичните фотополимерни пломби се наричат бондинг.

Грещки при изработването на естетични фотополимерни пломби

Естетичната фотополимерна пломба е компрометирана изначално при непълно и некачествено почистване на кариеса

Когато зъбът е имал налепи или зъбен камък и те не са отстранени естетичната фотополимерна пломба не е устийчива.

Естетичната фотополимерна пломба може да падне, ако кавитета (така се нарича почистената от кариес дупка в зъба) се намокри от слюнка или вода

Ако естетичната фотополимерна пломба не се залепи добре върху граничната зъбна повърност се получават процепи ,които се оцветяват, а по късна в тези зони се развива вторичен зъбен кариес

Когато естетичната фотополимерна пломба не е изработена добре може да наблюдаваме балкон пломби или естетични фотополимерни пломби без плътен контакт помежду им. И в двата случая венеца се травмира,първоначално имаме кървене от венеца, а по-късно се образуват джобове между зъбите.

При дълбоки кариозни дефекти при изработката на естетичната фотополимерна пломба от ецващия агент може да се увреди допълнително нерва и да се появи болка или зъбът да се самоумъртви безсимптомно ( гангрени под фотополимерни пломби).

Лошото изпичане и лошото полиране намаляват трайността на естетичните фотополимерни пломби.

Лошо изработените естетични фотополимерни пломби възпаляват венците и могат да са причина за лош дъхв в устата.

 

 

 

 

 
ЕТИКЕТИ
съвременна стоматология, здраве, устойчивост, красота, качествени фотополимерни материали, зъболекар, естетични пломби, естетични пломби цени софия, добър зъболекар в гео милев изток редута яворов изгрев младост софия, Зъболекар Бизнес Парк София, зъболекар в Студентски град, Стоматолог София Център