Гранулом

      Периодонтитите са възпалителни заболявания на периодонциума ( зъбодържащия апарат ) на зъба. Периодонтитите могат да се развиват около върха на корена на зъба - в този случай инфекцията прониква през кореновия канал след нелекувани пулпити ( възпалени нерви ), лошо лекувани зъби с не добре обработени и незапълнени коренови канали, а също така и при травма на зъбите. Периодонтитите могат да бъдат и привенечни ( маргинални ) - при тях инфекцията прониква през венечната бразда и се образуват маргинални ( венечни ) абсцеси и венечни джобове.

      Периодонтитите се делят и на остри и хронични.

      Острия периодонтит се развива след остър пулпит или остра травма. Характеризира се с силана болка и оток ( абсцес ), усещане за по-висок зъб. Лечението може да е терапевтично - през каналана зъба се дава оток на възпалителният ексудат , а на следващия етап се провежда стандартно кореново лечение. Зъбът се изважда от функция и оклузия ( захапка ) чрез леко изпиляване. В някои случаи се налага да се приложи хирургично лечение ( изваждане на зъба ).

      Пример за хроничен периодонтит е грнуломът - хроничен възпалителен процес развиващ се в областта на върха на корена на зъба и по-рядко в привенечната част на периодонциума. Грануломът се изразява в разрастване на гранулационна мека тъкан на мястото на стопената от възпалението кост. Грануломите са локализирани и дифузни. За тях е характерно безсимптомното развитие и протичане. Може да се наблюдава тежест и дискомфорт. При обостряне имаме силна постоянна болка, както и болка при почукване и стискане на зъби. Много често пациентът се подува. При няко грануломи може да се образува фистула (пъпчца в зоната на върха на корена в устната кухина ) и фистулен ход през които при обостряне ( екзацербация ) на възпалителния процес изтича възпалителен ексудат ( течност ) - в тези случаи обикновено пациентът  няма болкова симптоматика.

      Грануломът в някои случаи може да се превърне в зъбна киста ( кухина тапицирана с епител и изпълнена с течност ).

      Лечението на грануломите може да бъде терапевтично и хирургично

      При терапевтичното лечение се провежда почистване , промиване, дезинфекциране и запълване на кореновите канали. По някога се налага прилагането на антибиотици и инцизия в областта на отока. Оздравителният процес може да бъде подпомогнат от лечение с лазер.

      Когато не може да се проведе лечение през кореновия канал ( обикновено в този случай имаме циментиран коренов щифт или пинлей в канала ) се прилага апикална остетомия ( изрязване на върха на корена заедно с гранулома и кюретаж ). Така запазваме зъбът в устата и премахваме възпалителната гранулационна тъкан.

      Когато хроничният процес е значително напреднал и грануломатозните изменения са големи се препоръчва хирургическа намеса - изваждане на зъба.

      
ЕТИКЕТИ
гранулом, гранулом лечение, зъбна киста, зъбна киста лечение, лечение с лазер, лазерна трапия, фистула, фистулен ход, изваждане на зъб, периодонтит, приодонциум, венечен абсцес, маргинален абсцес, абсцес, лечение на гранулом цена софия, лечение на периодонтит цена софия, зъбни коренови канали, коренов щифт, пилнлей, апикална остеотомия, травми на зъбите, зъболекар Бизнес парк София, зъболекар Студентски град, стоматолог в Младост
Какво представлява, как се образува и как се лекува зъбният абсцес (зъбен гранулом)?
    Зъбният абсцес възниква като резултат от  инфекция, която се предизвиква от бактерии, стандартно обитаващи устната кухина. Те се откриват в зъбният кариес, който ако не се лекува може да доведе до възпаление на зъбния нерв ( пулпит ) и последв...