Счупен зъб - какво е решението на проблема?

 

Изграждането на счупени или силно разрушени зъби е една от често прилаганите дейности в стоматологичната практика. Обикновено става въпрос за умъртвени зъби или за такива , при които се налага умъртвяване поради голямата степен на разрушението. В тези случаи след като сме сигулни, че зъбът е с перфектно кореново лечение, имаме два варианта за възстановяване:

             а) Щифтово изграждане с фотополимер   

             б)  изработване на пинлей.                   

      Щифтово изграждане с фотополимер прилагам при кътниците. Щифтовете се циментират вътреканално, след обработка с калибрирани борери на кореновите канали. Те служат като арматура и задържат изграждането от фотополимер.        

       Изграждане с пинлей прилагам често при еднокореновите, силноразрушени и умъртвени зъби. Пинлеят е едноотливно метално пънче с коренов щифт, изработено в лаборатория,  което се циментира в предварително обработен коренов канал,  от които е взет отпечатък.                 

       И при двата вида възстановявания изброени до тук, лечението завършва с изработването на зъбна коронка.                

       Когато зъбът е силно разрушиен или счупен, но е жив и можем до го запазим витален,  използвам парапулпарни щифтове. Завиват се в дентина на зъба и служат като ретенция за фотополимерното изграждане.

      

 
ЕТИКЕТИ
счупен зъб, счупен корен, вадене на счупен зъб, вадене на счупен корен, изграждане на счупен зъб, щифтово изграждане, изграждане с щифт и фотополимер, пинлей, бондинг, фотополимерна фасета, естетична фотополимерна пломба, зъболекар, добър зъболекар, стоматология, зъбна корона, коронка на зъб, керамична корона, циркониева корона, металокерамична корона, порцеланова корона, зъбен мост, зъбен имплант, мост на зъб

всички статии