Естетични фотополимерни зъбни пломби.

В съвремената стоматология здравето, устойчивостта и красотата, вървят ръка за ръка. Качествените фотополимерни материали и прецизното изпълнение на зъболекарят, са формулата за изработването на устойчиви във времето естетични фотополимерни зъбни пломби. Чрез тях се възстановяват изгубените анатомия, функция и форма на увредените зъби. При качествената естетична фотополимерна пломба, имаме гладък преход между зъб и възстановяване, плътни контакти  към съседните и срещулежащите зъби.

Какви материали се използват при изработването на естетични фотополимерни зъбни пломби?

За направата на естетичните фотополимерни зъбни пломби се прилагат съвременни фотополимери от висок клас. Модрните фотополимерни материали използвани за естетичните фотополимерни зъбни пломби съдържат в себе си наночастици и миниатюрни сфери разположени в бяла композитна смола. Това е причината съвременнте естетични фотополимерни зъбни пломби да имат хамелеон ефект, да преливат в естествената зъбна тъкан и да създават натурална естетика. Естетичните фотополимерни зъбни пломби се характеризират с естетвена визия и блясък, които са резултат от много добро ниво на полируемост на високотехнологичните фотополимерни материали. Добре полираните естетични фотполимерни пломби освен, че са красиви, са и биологично поносими, защото зъбната плака по-трудно се закрепва върху гладки повърхности. Наночастиците в качествените фотополимери определят здравината и високата износоустойчивост - съответно дълготрайност  на съвременните естетичните фотополимерни зъбни пломби. Качествените фотополимери са гаранция за запазването на цвета и натуралната визия на естетичните фотополимерни зъбни пломби.

Как се изработват естетични фотополимерни зъбни пломби?

За направата на дълготрайна естетична фотополимерна зъбни пломба освен качествени фотополимери са необходими внимание към деталите, прецизност, старание, опит и добра техника. Естетични фотополимерни зъбни пломби се изработват на всички групи зъби - предни(резци, кучешки) и задни (предкутници и кътници). Когато кариесът е между предните зъби, подхода към кариозния дефект е от задната страна на засегнатия зъб. При почистването на кариеса до колкото е възможно се пази предната стена на зъба. Ако тя е доста подкопана и тънка, тя може да се премахне. При естетичните фотополимерни пломби след отстраняването на кариеса зъбната повърхност се обработва с киселина (ецване), полага се лепило (бонд) и се склупторира естетичната фотополимерна зъбна пломба. При нанасянето си естетичния фотополимер е мек и под действие на ултравиолетовите лъчи от фотополимрната лампа се втвърдява. Така направената естетична фотополимерна пломба се нагласява на височина спрямо срещулежащите зъби. Следва полиране до блясък. Добре направената естетичната фотополимерна зъбна пломба освен красива, анатомична и точна, трябва плавно да преминава към зъбните тъкани. Когато дефекта е в бил в шийката на зъба, естетичната фотополимерна зъбна пломба трябва да  е изработена така, че да пази от травмира венечния ръб, което е и бъдеща гаранция за добра пришиечна естетика. Когато имаме дефекти, разрушения или цветови аномалии  по предните повърхности на зъбите, естетичните фотополимерни зъбни пломби се наричат бондинг.

Грешки при изработването на естетични фотополимерни зъбни пломби.

Естетичната фотополимерна зъбна пломба е компрометирана изначално при непълно и некачествено почистване на кариеса

Когато зъбът е имал налепи или зъбен камък и те не са отстранени естетичната фотополимерна зъбна пломба не е устийчива.

Естетичната фотополимерна зъбна пломба може да падне, ако кавитета (така се нарича почистената от кариес дупка в зъба) се намокри от слюнка или вода

Ако естетичната фотополимерна зъбна пломба не се залепи добре върху граничната зъбна повърност се получават процепи ,които се оцветяват, а по късна в тези зони се развива вторичен зъбен кариес

Когато естетичната фотополимерна зъбна пломба не е изработена добре може да наблюдаваме балкон пломби или естетични фотополимерни зъбни пломби без плътен контакт помежду им. И в двата случая венеца се травмира,първоначално имаме кървене от венеца, а по-късно се образуват джобове между зъбите.

При дълбоки кариозни дефекти при изработката на естетичната фотополимерна зъбна пломба от ецващия агент може да се увреди допълнително нерва и да се появи болка или зъбът да се самоумъртви безсимптомно ( гангрени под фотополимерни пломби).

Лошото изпичане и лошото полиране намаляват трайността на естетичните фотополимерни зъбни пломби.

Лошо изработените естетични фотополимерни зъбни пломби възпаляват венците и могат да са причина за лош дъхв в устата.

 

Какви материали се използват при изработването на естетични фотополимерни зъбни пломби?

Как се изработват естетични фотополимерни зъбни пломби?

Грешки при изработването на естетични фотополимерни зъбни пломби.
ЕТИКЕТИ
съвременна стоматология, качествени фотополимерни материали, зъболекар София, естетични пломби, естетични пломби цени София, добър зъболекар в София, зъболекар Бизнес Парк София, зъболекар в Студентски град, стоматолог София Център, фотополимерна пломба, фотополимерни пломби цена, фотополимерни пломби цена София, лечение на кариес с фотополимерна пломба, естетични фотополимерни пломби цена София, зъболекар Мегапарк София, зъболекар София The Mall, изграждане с фотополимерна пломба.