Пулпит

Какво представлява пулпита?

Във всеки  зъб под емайла и дентина има затворена кухина. В тази кухина се нарича пулпна камера и в нея се разполага пулпата - съединителна тъкан, в която намират мястото си съдове и нерви. Пулпата е зъбния нерв . Когато зъбния нерв се засегне се развива възпаление на пулпата, което се нарича пулпит (възпален зъбен нерв).

Какво предизвиква развитието на пулпит?

Най-честата причина за развитието на пулпит е инфекцията предизвикана от нелекуван кариес. Бактериите и техните токсини достигат до зъбния нерв, възпаляват го и предизвикват пулпит.

Следваща причина за пулпит е бързото изтриване на зъбите - патологичната абразия. При абразията бактериите от слюнката проникват през тънката дентинова стена на изтрирте зъби, инфектират зъбния нерв и предизвикват пулпит.

Друга причина за развитието на пулпит, е остра травма, която води до счупване на зъба с откриване на нерва. Микроорганизмите проникват в нерва и предизвикват пулпит.

При изпиляване на зъби за зъбна коронка или мост ако изпиляването налага отнемане на тъкани в по-голям обем или зъбните тъкани се изпиляват с малко вода, това води до загряване на зъбния нерв, тои се възпаляваа и са наблюдава пулпит.

При много дъбок кариес може да има микрокомуникации с пулпната кухина и в този случай използването на някои лекарства може да доведе до развитие на пулпит.

Причина за пулпит е и хроничната травма. Такава травма е бруксизмът (скърцането с зъби).

При дълбоки джобове около зъби с поразен зъбодържащ апарат, е възможно бактериите да попаднат в пулпата през джоба и върха на корена на зъба (зъбен апекс) и да предизвикат пулпит.

 

лечение на пулпит

Различни етапи от лечението на пулпит

Какви видове пулпит различаваме?

Пулпита бива обратим и необратим. При обратимия пулпт възпалителния процес може да придобие обратен ход. Наблюдава се рядко.

Пулпита може да бъде частичен и тотален. При частичния пулпит се засяга част от пулпата и евентуално в този случай процеса може много рядко да има обратен ход. При тоталния пулпит се засяга цялата пулпа.

Пулпита може да бъде отворен - имаме комуникация с пулпната кухина. Пулпита може да бъде и затворен. При този вид пулпит бактериите и техните токсини проникват през микрокомуникации в тънкия слой дентин. Този вид пулпит често се развива под зъбни пломби с неизчистен до край кариес или при лечение на много дълбок кариес. При този пулпит трудно се диагностицира кой е засегнатият зъб.

Пулпита може да е остър и хроничен. Най разпространения вид пулпит е хроничния улцерозен пулпит и е пряк резултат от нелекуван зъбен кариес.

Друр вид пулпит е гангернозния пулпит, при който пулпит имаме гангренозен разпад на пулпата  с отделяне на газове, които предизвикват силна болка.

При гнойния пулпит имаме гнойна възпалителна реакция в пулпата.

При серозния пулпит се наблюдава серозно възпаление.

Какви са симптомите на пулпита (възпален зъбен нерв)?

Пулпита се характеризира със спонтанна  или предизвикана болка. Спонтанната болка при пулпит по-често се появява нощем и е будеща и силна. Предизвиканата болка при пулпит се появява след дразнене на възпаления зъбен нерв от механични (натиск), химични(кисело, сладко, солено) или термични (студено, топло) дразнители - болката е силна и по-продължителна за разлика от болката при кариес или зъбна свръхчувствителност. И спонтанната и предизвиканата и нощната болка при пулпит, в началото когато пулпита е частичен продължава половин час със светъл период без болка 2- 3 часа. При напредване на процеса пулпита става тоален и болката е с продължителност 2 - 3 часа и светли периоди от 20 - 30 минути. Няма болка при натиск върху зъба или при почукване. Когато процеса напредне още повече болката става постоянна и се развива лека болка при натиск и почукване върху зъба. При гноен и гангренозен пулпит болката е чукаща, а при серозен пулпит болката е теглеща. Болката при всички пулпити е на широка основа и пациента трудно може да определи и да покаже, кой зъб го боли. По някога зъбът с пулпит може да е на долна челюст, а пациента да е убеден, че зъбът с пупит е на горна челюст. При пулпит на зъб от долна челюст, болката се разпространява към ухото. При пулпит на зъб от горна челюст болката се развива към слепоочието. При всички пулпити болката се успокоява от обезболяващи. При гангренозния и гнойния пулпит болката се успокоява и от студено.

възпален зъбен нерв - пулпит       

Отстраняване на възпален зъбен нерв - пулпит

Как се диагностицира пулпит?

Диагнозата на пулпит се поставя на базата на клиничния преглед в кабинета - в устата най-често се вижда голяма кариозна кухина. Пролем е когато имаме затворен пулпит. Тогава трудно можем да определим, кой е зъбът с пулпит и по някога се налага да изчакаме във времето процеса да се развие и да се появи болка при почукване или натиск, която болка да ни ориентира . При пулпит болката е характерна, както вече обясних - пациента ясно я описва. Рентгенови снимки рядко се налага да се използвт при определяне на диагнозата пулпит. Поякога за поставянето на диагнозата пулпит може да ни помогне и изследването електоодонтодиагностика (ЕОД).

 

Как се лекува пулпит?

Лечението на пулпит се изразява в поставяне на упойка, отстраняване на болезненият нерв, разширяване на каналите и промиване на кореновите канали.  Лечението на пулпита завършва със запълване на вече обработените канали. При обработката на кореновите канали при лечението на пулпит, се използва апекслокатор - уред, с който се определя точната дължина на кореновия канал. Използването на апекслокатор при пулпит е от огромно значение за качествената обработка и запълване на кореновите канали. Лечението на пулпита завършва със щифтово изграждане и корана или естетична пломба. При лечението на пулпит не се предписва антибиотик. При пулпит на мъдрец, мъдреца най-често се вади, защото обикновено позицията на мъдреците е такава, че не може да се обработят каналите. При добра позиция на мъдреца в зъбната редица, при пулпит може да се проведе кореново лечение или ампутация на коронковата пулпа.

Лечението на пулпит с упойка (витална екстирпация), протича в едно посещение при зъболекаря. На второ посещение се поставя пломбата. Ако се използва арсен, лечението на пулпита се удължава с още едно посещение. При лечението на пулпит, след запълване на кореновите канали може да се наблюдава дискомфорт и болка при стискане и почукване. Тази болка отшумява постепено за няколко дни.

Какво представлява пулпита?

Какво предизвиква развитието на пулпит?

Какви видове пулпит различаваме?

Какви са симптомите на пулпита (възпален зъбен нерв)?

Как се диагностицира пулпит?

Как се лекува пулпит?
ЕТИКЕТИ
силна и спонтанна зъбна болка, болезнен зъбен нерв, зъбни коренови канали, апекслокатор, обработка и запълване на кореновите каналите, зъбобол лечение София, пулпит, пулпит лечение, пулпит лечение цена София, пулпит лечение цена, лечение на пулпит, лечение на пулпит цена, лечение на пулпит цена София, възпален зъбен нерв, възпален зъбен нерв цена София, болка в зъб, кореново лечение, кореново лечение на пулпит, кореново лечение на пулпит цена, кореново лечение на пулпит цена София, лечение на възпален зъбен нерв цена София