Кариес

Зъбният кариес е заболяване на зъбите, при което твърдите зъбни тъкани, които са поразени от кариес се размекват, потъмняват, инфектират  и по-бързо или по-бавно във вмремето се разрушават.      

Какво предизвиква появата на зъбен кариес?

Причините за развитието на зъбен кариес са комплексни и най-общо включват въглехидратна храна, лоша устна хигиена, бактериите от неизчетканата зъбна плака и  по-слабо минерализиран емайл на зъбите. В усната кухина всеки човек има бактерии, които предизвикват зъбен кариес. Тези бактерии се прикрепват по повърхността на зъбите, хранят се с въглехидратите от храната и образуват колонии. Колоните допълнени от хранителни остатъци се наричат зъбна плака. При своя метаболизъм, бактериите в зъбната плака отделят киселини, които предиздикват деминерализация на емайла и дентина и водят до зъбен кариес. За развитието на кариес значение имат и генетичните фактори, които се изразяват в здравина и степен  на минерилизация на емайла. При висока степен на минерализация на повърхностния зъбен слой по трудно се образува кариес. При пробива си зъбния емайл е с по-ниска минерализация и затова детските зъби се поразяват по често от кариес. Има пациенти, които генетично са с по-слабо минерализирани твърди зъбни тъкани  и те са податливи на развитието на кариес. Но основната причина за развитието на кариес си остава, лошата устна хигиена или неправилното четкане на зъбите. И в двата случая зъбната плака е разположена по зъбите разраства се, повишава локално киселинността и предизвикват кариес. Въглехидратната храна е фактор, но ако човек си изплаква зъбите след консумацията на сладки храни, опасността от кариес намалява.        

Кои зони по зъбите са най-застрашени от развитието на кариес?

 

Почистване на кариозна маса при зъбен кариес

Зъбен кариес

Зъбният кариес най-често се развива на места, които са задръжа и където се натрупва зъбна плака. Това са ямките по дъвкателната повърхност, наречени фисури, контактните точки между зъбите и шийките на зъбите. Кариесът по дъвкателните повърхности е по-характерен в детска възраст , защото зъбите поникват с незавършена минерализизация, като най-слаба тя е във фисурите на детските зъби. Освен това дъвкателните повърхности на зъбите при децата са силно релефни "къдрави" и здържат храна. И като се има предвид, че малките палавници не си мият съзнателно зъбите, кариест бързо става факт. При възрастните пациенти честа локация на кариеса са страничните зъбни повърхности. Причината е, че на по-късна възраст имаме леко отдръпване на венеца и задържане на храна в междузъбните птространства. Там почистването е трудно и кариесът обикновено се развива и контактпункта между зъбите. Оголването на шийките на зъбите в комбинация с лоша хигиена е причина за честия пришичен кариес. Значителното стопяване на костта при пародонталните заболявания прави корените на зъбите силно уязвими на развитието на кариес на корена на зъба. Когато кариесът се развива до съществуваща вече пломба, той се нарича вторичен кариес. А когат се развива под направена пломба, се нарича резидуален (остатъчен) кариес и причина за този вид кариес е непълното му първично изчистване. Друга коварна локация на кариеса е подвенечната зона. В областта на корена на зъба дебелината на твърдите зъбни тъкани е по-малка, кариесът бързо напредва в развитието си  и за кратко време може да стигне до зъбния нерв и да го порази.

                                                    

Диагностициране на зъбен кариес

Дълбок зъбен кариес

Според разположенивто си в дебелина на зъбните слоеве, кариесът бива повърхностен, среден и дълбок. Повърхностният кариес се разполага в зоната на емайла. Разположения по дъвкателната повърхност повърхностен кариес трябва да се разграничава от дълбоките зъбни фисури ( вдлъбнатини ). Средният кариес обхваща и лежащия под емайла слой -  дентин. Кариесът поразява емайла в малка дупка и преминавайки в дентина обхваща по-голяма зона, подкопава емайла и образува кавернозни кариозни рзарушения. С напредване на процеса подкопаният емайл се чупи и на повърхността кариесът се визуализира с по-голямя дупка. Дълбокият кариес обхбаща дентина в цялята му дебелина и стига много близо да нерва на зъба. Ако не се лекува, кариесът предизвика възпаление на нерва на зъба , което се нарича пулпит.

    Характерна локализация на зъбния кариес

Различни видове зъбен кариес в зависимост от разположението им по зъбната повърхност

Как започва и как се развива зъбния кариес?       

Кариесът първоначално изглежда като бяло петно върху зъбната повърхност. После, кариесът придобива кафяв цвят. Следва разязвяване на емйла и кариесът се  прехвърля в зоната на подлежащия дентин. Тъй като дентинът е по-мек, тук разрушаването на тъканите се развива по-бързо и на по-широка основа. Кариесът образува пещера от кариозна маса с кафява дупка на повърхността. В тези случаи кариесът вече е дълбок. Докато каресът е в стадий на бяло петно процесът е обратим. Ако обърнем внимание на зъбния кариес в този момент и провеждаме стриктна орална хигиена, бялотно петно се реминализира и изчезва. Този вид зъбен кариес може да се повлияе и от терапия с препарата ICON в кабинета. При това лечение се провежда инфилтрация на кариеса с ICON.        

Какви видове зъбен кариес различаваме?

Най-общо зъбния кариес бива остър и хроничен.  

Отстранен зъбен кариес

Хроничен зъбен кариес

Острия зъбен кариес се развива много бързо и светъл е на цвят. Този вид зъбен кариес може за кратък период от време да стигне до нерва и да го увреди. Емайлът при този кариес изглегда тебеширено бял и лесно се чупи.

Хроничния зъбен кариес се развива бавно с години. Тъмен е на цвят. Емайлът при този вид кариес е мътно, уплатнено  прозрачен  и когато такъв кариес се развива скрито в контактпункта между зъбите, именно тази промяна в трансперентността на емайла и лекото потъмняване в дълбочина, ни ориентира за наличието на кариес на това място. Когато такъв хроничен резидуален кариес се развива под пломба, отново може да се наблюдава потъмняване в дъбочина, на базата , на което се съди за наличието на остатъчен кариес.        

Боли ли зъбният кариес?

Зъбният кариес първоначално не боли. Когато кариесът е разположен по дъвкателната повърхност или е шиечен кариес той е отворен към устната кухина и може в един по-ранен етап да реагира на студено, топло и сладко. Когато кариесът е скрит между зъбите - чувствителност няма. Такъв кариес се открива при профилактични прегледи.         

Каква е профилактиката на зъбния кариес?

Редовните прегледи предпазват от зъбен кариес

Профилактика на зъбния кариес

Профилактиката на зъбния кариес включва редовни профилактични прегледи на 6 месеца и  обучение на пациента за правилно почистване на зъбите. Използването на интердентални четки и конци за зъби са подчертано необходими за да се предпазим от скритя кариес между зъбите. Изплакването на устата с вода и употребата на дъвки също намаляват вероятността от развитието на  кариес.

Лечението на кариеса се изразява в цялостно изчистване на кариозната маса до стигането на твърда и гладка зъбна повърхност. Полученият зъбен дефект се възстановява със зъбна пломба, наи-често фотополимерна.

Ако кариесът не се лекува, той разрушава твърдте зъбни тъкани и се стига до възпаление на нерва на зъба - пулпит. Пацнтите страдат от спонтанна и силна болка. Налага се умъртвяване на засегнатият зъб.

 

Какво предизвиква появата на зъбен кариес?

Как започва и как се развива зъбния кариес?

Кои зони по зъбите са най-застрашени от развитието на кариес?

Какви видове зъбен кариес различаваме?

Боли ли зъбният кариес?

Каква е профилактиката на зъбния кариес?
ЕТИКЕТИ
лечение на кариес цена, лечение на кариес, кариес цена, кариес, зъбен емайл, зъбен дентин, лечение на кариес цена софия, дълбок кариес, начален кариес, кариес лечение софия цена, среден кариес, вторичен кариес, кариес лечение софия,
Лечение на кариес.
     Лечението на зъбният кариес се изразява в машинно отстраняване (изборване) на размекнатите и инфектирани тъкани. В последните години се разработва отстраняването на кариозната тъкан се използват високоенергийни лазери. Те изпаряват кариеса. Стига ...