Зъбни протези

Идеята, че се нуждаете от зъбни протези, може да бъде шокираща донякъде. Но не се претеснявайте - милиони хора, точно като вас, живеят живота си пълноценно, като в съжото време носят зъбни протези.

"Необходими са ви зъбни протези" - няколко думи, които ще променят живота ви. Но според по-голямата част от хората, които носят зъбни протези, това ще бъде промяна към по-добро.Зъбните протези дават по-добра визия на пациентите. Зъбните протези са с хубави зъби, които изглеждат по-добре от собствените зъби на пациентите и връщат усмивката им.

Какво представляват зъбните протези?

Зъбните протези представляват изкуствени заместващи зъби. Зъбните протези са направени да изглеждат точно като истинските зъби. Зъбните протези са моделирани внимателно по формата на вашата уста, за да прилепнат удобнооколо естествените венци. Най-често зъбните протези се правят от акрилна смола- материал подобен на пластмасата. 

Зъбните протези се разделят на две големи групи :

а). Неподвижни, фиксирани зъбни протези - това са зъбните мостове.

б). Подвижни зъбни протези - в тази група влизат целите зъбни протези и частичните зъбни протези с различни видове задръжни елементи.

Защо хората се нуждаят от протези?

Лечение с подвижни зъбни протези се провежда при големи дефекти на зъбните редици - тогава когато възстановяването с мост или импланти е невъзможно. Подвижните зъбни протези от своя страна се делят на цели (тотални) зъбни протези  и частични зъбни  протези. При целите зъбни протези дъвкателното налягане се предава по нефизиологичен път - лигавица - кост. При частичните зъбни протези дъвкателното налягане може да се предава :

а.) нефизиологично - натискът от зъбната протеза се поема от лигавица и подлежащата кост.                           

б.) смесено - натискът под зъбната протеза се поема от една страна от зъбодържащия апарат на носещите зъби, а от друга от лигавицата и подлежащата кост на протезното поле.

в.) физиологично - налягането от зъбната протеза, се поема от зъбодържащия апарат на натоварените зъби.

При частичните зъбни протези имаме различни задръжни елементи :  лети куки, телени куки, куки направени от материала, от който са изработени зъбните протези. При зъбните протези с куки, често се наблюдава лека подвижност в устата. При тези зъбни протези, проблем е и естетиката. В кабинета се изработват и зъбни протези със сложни задръжни елементи - стави , траверси , телескопи, магнити. Тези протези се наричат фрез-протези. Те могат да бъдат едностранни зъбни протези или двустранни зъбни протези. Харектеризират се с отлична естетика, много добра стабилност и предават дъвкателното налягане предимно по физиологичен, естествен път. В последните години навлизат и зъбни протези върху импланти. Наричат се надимплантни зъбни протези.Обикновено за прикрепване на една зъбна протеза се използват два или четри импланта , разположени симетрично в определени зони на челюстта.

При пациенти, които са алергични към оцветителите или мономера на стандартната пластмаса, се изработват зъбни протези от велпласт ( велпластови протези, силиконови протези ). В кабинет РЕМЕДИЯ ДЕНТ  изработваме модерни еластични зъбни протези Termosens (Термосенс). Тези зъбни протези са подходящи за алергични пациенти. Друго предимство на този вид зъбни протези е възможността задръжните елементи - куките да се изработят от самия еластичен материал и да са с естествен цвят, което ги прави естетически доста добре приети.

Кави въпроси вълнуват пациентите със зъбни протези?

Ще бъда ли в състояние да говоря нормално със зъбна протеза?

Когато за първ път се постави зъбна протеза в устата пациента има затруднение с произнасянето на някои звуци. Но огато зъбните протези са направени добре и по правилата пациентите бързо свикватс ъс зъбните протези  и нямат проблеми с говоренето  При нови зъбни протези се препоръчва да се чете книга на глас за да се свикне с новата ситуация в устната кухина.

Ще мога ли да се храня нормално със зъбните протези?

След кратък период на адаптация храненето е свободно.

Ще променят ли зъбните протези начина по който изглеждам?

Когато човек загуби зъбите си, лицето му придобива старчески изглед. Устнте и бузите хлътват, бръчките около устата силно се задълбочават и увеличават, устните изтъняват, долната лицева трета намалява на височина, долнта челют се придвижва напред, брадичката се изостря и се вирва нагоре и напред - създава подчертано старческа визия. Устните ъгли често са разранени от изтичането на слюнка поради липсата на зъби. На този фон зъбните протези повдигат долната лицев трета, изпъват тъканите на устните и бузите. Зъбните протези подобрават външния вид на пациентите и те се чувстват много по-уверени.

Как се задържат зъбните протези?

Целите горни зъбни протези се задържат на горна челюст благодарение на вакуума, който се създава. Той е резултат от плътното прилягане на зъбните протези към венците, функционалното оформяне на ръбовете на зъбната протеза, подредбата на зъбите, правилно определената височина.

Долните цели протези се задржат благодарение на плътното прилягане на зъбните протези по венците, правилното подреждане на зъбите по билото на алвеоларния гребен, функционалното оформяне на  ръбовете на зъбните протези, тежестта на долната зъбна протеза в комбинация с гравитацията.

За стабилността на целите зъбни протези  (горни и долни), значение има правилно изработените съотношения между зъбните протезии както и напасването между зъбните протези.

Частичните зъбни протези се задържат с различни прости или сложни задръжни елементи (куки, пелоти, телескопи, траверси, магнити, тик-так стави, импланти, вертикални стави).

Винаги съм държала пациентите да са наясно, че при изработването на нова зъбна протеза, винаги съществува период на адаптация. За хората, които никога не са носили подвижни зъбни протези той е по-дълъг ( минимум 40 дни ). През този месец и половина, пациентът изработва нови двигателни рефлекси. Препоръчвам да се чете книга на глас за да се изчисти речта.

Новите зъбни протези са като новите обувки - в началото винаги има дискомфортен и травмиращ момент. Налагат се 2-3 посещения на кабинета, за да се ажустират (да се нагласят и да прилегнат добре) зъбните протезите към протезното поле.

Зъбните протези се мият ежедневно с четка и сапун по всичките им повърхности . Задължително е и поддържането на чистотата на зъбните протези чрез прилагане на таблетки за дезинфекция всяка вечер, което гарантира непозволяването на развитието на болестни микроорганизми по повърхностите им и понататъчното предаване върху устната лигавица.

В дентален кабинет РЕМЕДИЯ-ДЕНТ изработваме зъбни протези по здравна каса (НЗОК). Пациентите, които могат да използват изработката на зъбни протези по здравна каса трябва да са с изцяло обеззабена горна или долна челюсти или и двете.
ЕТИКЕТИ
Цели Зъбни Протези, Частични Зъбни Протези, Зъбни Протези Цени, Термосенс Меки Протези, Меки Протези Цени, Магнитни Протези, велпластови протези, силиконови протези, фрез-протези, протези с телескопи, моделноляти протези, протези с куки, протези с магнити, протези със стави, протези цени, протези цени софия гео милев, протези цени софия изток, меки протези цени София, зъбни протези за пенсионери, зъбни протези по здравна каса, зъбни протези по НЗОК
Подкрепяме живота със Зъбни протези!
Идеята , че се нуждете от зъбни протези, може да бъде шокираща донякъде. Но не се притеснявайте - милиони хора, точо като вас, живеят живота си пълноценно, като в същотго време носят цели или частични зъбни протези. Партньорската програ на зъболекарски кабинет РЕМЕДИ...
Какви са предимствата на магнитните зъбни протези?
      Магнитните зъбни протези са вид цели протези, които се изработват върху частично обеззъбена челюст. Най-подходящи са случаите, при които имаме налични един, два ,три  или четри останали в челюстта зъби. Наличните зъби се умртвяват ...