Зъбен гранулом

Периодонтитите, към които спада и зъбния гранулом са възпалителни заболявания на периодонциума (зъбодържащия апарат) на зъба.

Какво предизвиква развитието на периодонтит, в часност зъбен гранулом?

Периодонтитите (зъбния гранулом) могат да се развиват около върха на корена на зъба - в този случай инфекцията прониква през кореновия канал след нелекувани пулпити (възпалени зъбни нерви). Зъбен гранулом наблюдаваме при лошо лекувани зъби с не добре обработени и незапълнени коренови канали.Зъбния гранулом може да се развие и след травма на зъбите довела до самоумъртвяване на зъбния нерв. Периодонтитите могат да бъдат и привенечни (маргинални) - при тях инфекцията прониква през венечната бразда и се образуват маргинални (венечни) абсцеси и венечни джобове.

Какви видове биват периодонтитите (зъбните грануломи)?

Периодонтитите се делят и на остри и хронични.

Острия периодонтит се развива след остър пулпит или остра травма. Характеризира се с силана болка и оток (абсцес), усещане за по-висок зъб, увеличена подвижност на зъба. Лечението може да е терапевтично - през каналана зъба се дава оток на възпалителният ексудат, а на следващия етап се провежда стандартно кореново лечение. Зъбът се изважда от функция и оклузия (захапка) чрез леко изпиляване. В някои случаи се налага да се приложи хирургично лечение ( изваждане на зъба ).

Пример за хроничен периодонтит е зъбния грнулом. Зъбния гранулом е хроничен възпалителен процес развиващ се в областта на върха на корена на зъба и по-рядко в привенечната част на периодонциума. Зъбния гранулом се изразява в разрастване на гранулационна мека тъкан на мястото на стопената от възпалението кост. Зъбните грануломи са локализирани и дифузни. За зъбните грануломи е характерно безсимптомното развитие и протичане. Рядко като симптом при зъбните грануломи  може да се наблюдава тежест и дискомфорт, които се засилват при промяна в налягането - гмуркане, полет). При обостряне на възпалението в зъбния гранулом или дифузния периодонтит, имаме силна постоянна болка, както и болка при почукване и стискане на зъби. Много често при обострен зъбен гранулом, пациентът се подува. При някои зъбни грануломи може да се образува фистула (пъпчица в зоната на върха на корена в устната кухина) и фистулен ход през които при обостряне (екзацербация на зъбния гранулом) на възпалителния процес изтича възпалителен ексудат (течност). Когато зъбния гранулом е с фистула, обикновено пациентът  няма болкова симптоматика, защото възпалителната течност изтича през фистулния ход, не се задържа в коста, не я раздува и не притиска нервните окончания.

Зъбния гранулом в някои случаи може да се превърне в зъбна киста (кухина тапицирана с епител и изпълнена с течност).

Какво е лечението на зъбния гранулом?

Лечението на зъбните грануломи може да бъде терапевтично и хирургично.

При терапевтичното лечение на зъбния гранулом се провежда почистване и остъргване, промиване, дезинфекциране и запълване на кореновите канали. Смята се че при екзактната обработка на каналите на зъби с грануломи се отстраняват проникналите бактерии и се разчита на самоизлекуване на зъбния кранулом  При обостряне на зъбния гранулом се налага прилагането на антибиотици и инцизия (срязване на лигавицата) в областта на отока. Оздравителният процес при зъбния гранулом, може да бъде подпомогнат от лечение с лазер.

Когато не може да се проведе лечение през кореновия канал (обикновено в този случай имаме циментиран коренов щифт или пинлей в канала) се прилага апикална остетомия (изрязване на върха на корена заедно със зъбния гранулома и кюретаж). Така запазваме зъбът в устата и премахваме възпалителната гранулационна тъкан (зъбния гранулом).

Когато хроничният процес (зъбен гранулом) е значително напреднал и грануломатозните изменения са големи се препоръчва хирургическа намеса - изваждане на зъба. След изваждане на зъба екстракционната рана се кюретира за да се отстрани цялата грануломатозно изменена тъкан и да имаме добро заздравяване на раната от ваденето на зъба.

 

Какво предизвиква развитието на периодонтит, в часност зъбен гранулом?

Какви видове биват периодонтитите (зъбните грануломи)?

Какво е лечението на зъбния гранулом?

      
ЕТИКЕТИ
гранулом, гранулом лечение, гранулом лечение цена, гранулом лечение цена София, зъбна киста, зъбна киста лечение, зъбна киста лечение цена София, фистула, фистула лечение, фистулен ход, изваждане на зъб с гранулом, периодонти, венечен абсцес, маргинален абсцес, абсцес, лечение на абсцес, лечение на гранулом цена софия, лечение на периодонтит цена софия, апикална остеотомия, зъболекар Бизнес парк София, зъболекар Студентски град, стоматолог в Младост
Какво представлява, как се образува и как се лекува зъбният абсцес (зъбен гранулом)?
    Зъбният абсцес възниква като резултат от  инфекция, която се предизвиква от бактерии, стандартно обитаващи устната кухина. Те се откриват в зъбният кариес, който ако не се лекува може да доведе до възпаление на зъбния нерв ( пулпит ) и последв...