Какво трябва да знаем за възпалението на венците?

      Причинител на възпалението на венците е плаката върху венечния ръб . Определени микроорганизми , съдържащи се там , освобождават токсини , на които тялото реагира с възпаление . Възпалението , заедно със съществуващите аграесивни микроорганизми , води до разграждане на венечната тъкан . Образуват се венечни джобове , които могат да се забележат например като при миене на зъбите се появява кървене . Венците могат да бъдат зачервени и подути . Първоначално се развива гингивит. Ако не се лекува възпалението заболяването незабелязано преминава в следващата фаза - пародонтит.

      В образувалите се джобове продължава да се събира плака . Когато тази причина не бъде отстранена , това води до порочен кръг при възпалението . Джобовете стават все по-дълбоки , докато се увреди и зъбният опорно-държащ апарат ("пародонт" , поради което заболяването се нарича "пародонтит") и дори се стига до разрушаване на околната кост. Пародонтът представлява специални влакна , които държат здраво зтба , но и го пазвт от разклащане , така че при големи натоварвания ( например при дъвчене ) да не се стига до претоварване на тъкънта и костта.

      Загубата на зъбния опорно-държащ апарат е необратима. Дори и при успешна терапия на пародонтита тялото може да изгради само една резервна тъкан , която не може да поеме птрвоначалната си функция . По тази причина е необходимо възможно най-ранно започване на терапия.

      Площта на възпалената тъкан при пародонтит на много засегнати зъби достига например по размер площта на човешка длан . При това постоянно се освобождават големи количества възпалителни вещества , които могат доведат до риск на здравето на цялото тяло . Междувременно беше установено че захарният диабет се влияе негативно от това възпаление и се проявява по-често. Рискът за сърдечно-съдовите заболявания, инсулт , ревматизъм ,преждевременно раждане с ниско тегло на плода се увеличава значително, ако е налице хроничен пародонтит. 
ЕТИКЕТИ
възпалени и болезнени венци лечение, възпалени венци лечение цени, венечен джоб, пародонтален джоб, пародонтоза, пародонтит, лечение на венечени джобове с лазер, кървене от венците

всички статии