Фактори,които влияят протичането на пародонтита.

      Имунната система на организма има голямо влияние върху първоначалната възпалителна реакция при пародонтита и с това влияе върху протичането на болестта. По тази причина заедно с плаката, при възникването и напредването на пародонтита могат да участват и други фактори, които да влияят на имунната система или да я увреждат, например : 

  •  тютюнопушене 
  •  общи медицински заболявания като захарен диабет
  •  наследствени фактори
  •  свръхтегло, неправилно хранене 
  •  хормонални колебания, например при бременност и климакс
  •  увеличен стрес

       Ясно е, че пациентът сам може да повлияе някои от тези фактори и по този начин да подобри хода на лечението, например със старателна орална хигиена и спиране на тютюнопушенето. Това важи и за въжпаленията на венците от зъбен имплант ( периимплантит ). Известно е , че тютюнопушенето е най-големият рисков фактор за загубата на импланта.

       Болестното протичане на пародонтита е индивидуално и много разлино. Често пъти пародонтитът се появява в  средна до напреднала възраст и показва бавно, хронично, често пъти и пълзящо протичане. Той може обаче да бъде много агресивен, бързо прогресиращ и понякога да се появи   при младежи или подрастващи. В тези случаи в повечето пъти са налице наследствени фактори и инфекция с особено агресивни бактерии.
ЕТИКЕТИ
пародонтит, имунна система, орална хигиена, устна хигиена, приимплантит, пародонтоза, пародонтит рискови фактори

всички статии